Ruhun Yelkenleri Projesi, dünyanın dört bir yanından engelli ve engelsiz insanları bir araya getirdi
Taşucu, bu yıl 20’ncisi düzenlenen Ruhun Yelkenleri projesine bir kez daha ev sahipliği yaptı.
Türkiye, bu yıl 20’ncisi düzenlenen Ruhun Yelkenleri projesine bir kez daha ev sahipliği yaptı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un desteğiyle yürütülen ve bu yıl “Ruhun Yelkenleri: Bir Yaşam Biçimi” adı altında düzenlenen proje kapsamında, Mersin Taşucu’nda Extrabilite Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. Festivalde yelken yarışı ve çevre etkinliklerinin yanı sıra, çeşitli ustalık sınıfları ve konserlerde düzenlendi.
Festival Rusya, Türkiye, Kazakistan, Mısır, Letonya, Almanya ve İngiltere'den engelli ve engelsiz gönüllü ve katılımcıları bir araya getirdi.
Etkinliğin resmi açılışı Taşucu Meydanı’nda yapıldı. Festivalin konukları arasında bulunan Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Ruhun Yelkenleri Projesi Yöneticisi Oleg Kolpashchikov, Tarsus Engelliler Platformu Başkanı ve ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Arslan ve Silifke Özel Çocuklar Etkileşim Derneği Başkanı Fulya Aslan, AKKUYU NÜKLEER A.Ş Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko tarafından karşılandı.
Ruhun Yelkenleri projesinin katılımcılarına ve festivalin açılış törenine katılan konuklara hitap eden AKKUYU NÜKLEER A.Ş Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, şunları söyledi: "Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’unfaaliyetleri insan yaşamının kalitesini artırmaya odaklanmıştır. En son teknolojilerin geliştirilmesi, uygulanması ve teşvik edilmesinin arkasında enerjinin yaşam için olduğu düşüncesi vardır. Bu nedenle Rosatom, insan potansiyelini geliştirmeyi amaçlayan projeleri uygulamakta ve aktif olarak desteklemektedir. Akkuyu NGS'yi inşa eden ve işletmesini gerçekleştirecek olan AKKUYU NÜKLEER ekibi 5 yıldan bu yana Ruhun Yelkenlerimisyonunun faaliyetlerine destek vermiş ve düzenlenen etkinliklere memnuniyetle katılmıştır.Ruhun Yelkenleri, insanlara destek alma, kendilerini ve koşullarını aşma ve kendilerinde yeni yetenekler geliştirme fırsatı veren eşsiz bir projedir."
Festival kapsamında düzenlenen ana etkinlikler arasında, yelken yarışı da yer aldı. AKKUYU NÜKLEER çalışanlarının da yer aldığı yarışı, Mersin Yelken Kulübü’nün “Kurs” takımı kazandı.
Yarışın ardından konuşan Kurs Takımı Kaptanı Sedat Çelikcan, "Yarışta ve festivalde yer almaktan dolayı çok mutlu olduk, böyle bir etkinliğin parçası olmak bizim için büyük bir gurur. Takımımın yarışı kazanmış olmasından dolayı da ayrıca mutluyum” ifadelerini kullandı.
Denizde yelken yarışları sürerken sahilde de ekstrabilite ustalık sınıfları düzenlendi. Yapılan etkinlikler arasında Transbaykal Bölgesi'nden usta Inna Ferko tarafından verilen ren geyiği kılından takı yapımına ilişkin eşsiz bir ders de yer aldı. Konuklar ayrıca görme engelli rehberler eşliğinde karanlıkta yürüme, Türkiye ve Mısır'dan gelen uzmanlar eşliğinde gemici düğümü atma gibi özel derslere de katıldı.
Etkinliğin son bölümünde yelken yarışının kazananları için bir ödül töreni ve konser düzenlendi. Silifke ve Taşucu'ndan vokal ve dans gruplarının canlı performansları ile devam eden etkinliğe Tarsus'tan gelen İşitme Engelliler Topluluğu da eşlik etti. Konserin finali ise Ekaterinburg'dan gelen şarkıcı Karolina Kungurtseva'nın performansı ile yapıldı.
Silifke Özel Çocuklar Merkezi Müdürü Fulya Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çok kalabalık bir festivaldi. Dil, din ve görünüş farkı gözetmeksizin tüm insanlar sevgi, saygı ve iyi bir ruh haliyle bir aradaydı. Gülümseyen, birbirlerine sarılan ve güzel dostluklar kuran insanlar vardı. Harika bir programdı ve atölye çalışmaları çok rağbet gördü. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.”
Ekstrabilite Festivali, önümüzdeki yıl yeniden Mersin'de yapılacak.