MUSTAFA SEVER’DEN ADANA – MERSİN DEMİRYOLU AÇIKLAMASI
Kıymetli hemşehrilerim, 285 Kilometrelik Mersin Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı inşaatı, altyapı ve üstyapı işleri ile elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin kurulumunu kapsamaktadır hızla devam etmektedir.
Mersin’de başlayacak demiryolu hattı Adana, Ceyhan, Toprakkale, Bahçe ve Nurdağı istasyonlarından geçerek Başpınar ve Gaziantep istasyonunda son bulacaktır.
Projenin tamamlanması ile yıllık yolcu miktarı 6.500.000 kişi ve 52.500.000 ton yük taşıma kapasitesine sahip olacaktır.
Projenin yapım çalışmaları devam ederken çalışanların, yöre halkının, tarım arazilerinin, yaban hayatın, biyoçeşitliliğin ve çevrenin çalışmalardan olumsuz etkilenmemeleri için gereklihassasiyet gösterilmektedir. Çalışanlar ve halka yönelik eğitimler verilmekte, bilgilendirmeler yapılmakta ve önleyici tedbirler alınmaktadır.
Projenin önceliği, Anadolu’dan gelecek yük trenlerinin İskenderun ve Mersin limanlarına ulaşmalarını ve ayrıca Mersin-Adana arası banliyö tren işletmeciliği ve Çukurova havalimanın bağlantısının bir an önce tamamlanması yönündedir.
Bu kapsamda, Mersin ve Adana Valilikleri ve Büyükşehir belediyeleri ile yakın çalışmalar yapılarak şehirlerin gelecekteki şehir planlarına uygun olarak dizaynlar yapılmış, hemzemin geçitlerin tamamı kapatılıp 54 adet alt/üst geçitlere çevrilmiş olarak kazalar önlenmiş can kayıplarının önüne geçilmiş olacaktır.
Ayrıca Tarsus şehir merkezini ikiye bölen mevcut demiryolu 3 km boyunca yeraltına alınarak hem kazaların önüne geçilmişolacak, şehrin nefes alacağı peyzaj düzenlemeleri yapılmış, tarihi doku korunarak yeşil bir alan oluşturulacaktır. Bu Türkiye’de sadece 2 projede gerçekleşmiş olup 3. Tarsus’a yapılacaktır.
Özellikle, Mersin – Toprakkale arasında mevcut demiryolu hattının çalışır durumda olması, yapımına yeni başlanılan hatların inşaat faaliyetleri sırasında kullanılan ekip, ekipman ve iş makinalarının, tren işletmesi altında büyük riskler teşkil etmesi, inşaat faaliyetlerini ve yapım süresini olumsuz etkilemesi, can ve mal kayıplarına sebebiyet vereceğideğerlendirilerek ilgili belediyeler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınmış; can ve mal güvenliği konusu ve yapım süresinin kısaltılmasının getireceği faydalar dikkate alınarak Mersin-Yenice hattının tren trafiğine kapatılmasına karar verilmiştir. Ayrıca yük taşıma ve transfer işlemleri için Yenice Lojistik Merkezinin Ulukışla mevcut demiryolu bağlantısı ile Mersin Limanı ve Tırmılİstasyonu arasındaki bağlantı demiryolu hattı da yük taşımacılığı yapan firmaların hizmetine sunulmuştur.
Buna göre;
1. Aşamada, Mersin-Yenice arası hattın 22.04.2024 tarihinde işletmeye kapatılması ve 2026 Nisan ayında çifthat olarak, daha erken işletmeye verilerek Mersin limanına ulaşımın temin edilmesi sağlanacaktır.
2. Aşamada, 2024 Ekim ayında Narlı-Nurdağı –Bahçe- Toprakkale- İskenderun hattı açılarak, Anadolu dan gelecek yüklerin İskenderun limanına erişimi sağlanacaktır.
3. Aşamada ise, Yenice – Toprakkale arası inşaat işlerinin,2026 Aralık ayında tamamlanması ve 2027 Ağustos ayında ise sinyalizasyon ve test işlerinin tamamlanarak tren işletmeciliğine açılması sağlanacaktır.
Ülkemizin ekonomik gelişiminde kilit rol oynayacak bu projenin hedeflenen tarihlerde hizmete alınması için, yüzlerce iş makinası ve binlerce çalışanı ile sıfır iş kazası ve çevreye duyarlı bir şekilde gece gündüz çalışmalar devam ettirilecektir.
Mersin’imiz, bölgemiz ve ülkemiz için çok kıymetli olan bu projemizin, öngörülen zamanın ötesine sarkmadan bitirilmesi için çalışmaların yakın takipçisi olacağız.
Selam ve saygılarımla.
Mustafa SEVER
Ak Parti MKYK Üyesi