AKKUYU NGS PROJESİ, TÜRK FİRMALARININ DÜNYAYA AÇILAN KAPISI OLDU
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un, Mersin’de inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS),ilk ünitenin devreye alınması için geri sayım sürüyor.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un, Mersin’de inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS),ilk ünitenin devreye alınması için geri sayım sürüyor. Sahada kritik öneme sahip ekipmanların kurulumu için çalışmalar gece gündüz devam ederken,Türk uzmanlar da projeye önemli katkı sunuyor.
Türkiye ve Rusya’nın güçlü iş birliğiyle hayata geçen projede, Türk sanayicisi de büyük rol oynuyor. Santralin inşası için farklı alanlarda 400’ü aşkın Türk firması, tedarikçi olarak görev üstlenmiş durumda. Akkuyu Nükleer A.Ş Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin’in verdiği bilgilere göre, Türk firmalarıyla bugüne kadar sözleşmeye bağlanan veya imza aşamasına gelen toplam iş hacmi ve ekipman tedariki 4,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın, proje tamamlanıncaya kadar 6,5 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Proje için malzeme, ekipman ve hizmet tedarik eden, çeşitli inşaat ve montaj işlerini yürüten ve şantiye çevresinde ekipman taşıyan Türk inşaatçılar ve tasarımcılar da projeye büyük katkı sunuyor. Bu tedarikçi şirketlerden biri ağır makine imalatları sektöründeki köklü firmalar arasında bulunanÇiltuğ Isı Sanayi Ve Tic. A.Ş.
1971 yılından bu yana faaliyet gösteren firma, Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yaklaşık 2 bin tona yakın alt yapı çelik- imalat işleri yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Genel Müdür Şevket Alacacı, Türkiye’nin ilk nükleer santralinde yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Akkuyu için yaptığımız imalat işleri devam ediyor ve önümüzdeki yıla kadar da sürecek. Proje kapsamında, yeni anlaşmalar da yapıyoruz. Akkuyu NGS Projesi’nde yer alarak, Rus meslektaşlarımızla çalışma konusunda büyük bir deneyim edindik. Bu da elbette gelecek için önemli bir referans demek. Akkuyu NGS Projesi sayesinde, bir know-how oluşturarak, başka projeler için kendimizi geliştirme fırsatı buluyoruz. Rusya’nın nükleer alanda dünya devi şirketi Rosatom ile çalışmanın bize büyük artısı oldu. Burada kazandığımız deneyim ve şirket olarak kendimize kattıklarımız sayesinde, Rosatom’un, Türkiye dışındaki projelerinde de yer alma ihtimalimiz doğdu. Bu projeler üzerinde de ayrıca çalışıyoruz.”
Akkuyu NGS, şirketlerin tanınırlığını artırdı
Akkuyu NGS Projesi’nde, Türk tedarikçilerle çalışılıyor olmasının Türk sanayisine büyük getirileri olduğunu aktaran Alacacı, şöyle devam etti: “Türk sanayicisinin, Akkuyu NGS’de yer alması hem belirli bir teknik birikime sahip olabilmesi hem de ülkemizin ekonomisine katma değer sağlaması açısından çok iyi. Elbette şu an sadece 3’üncü güvenlik sınıfı olarak nitelenen işleri yapabiliyoruz. Önceden havalandırma, elektrik ekipmanı gibi 4’üncü sınıf ekipman olarak adlandırılan parçalar Türk firmaları tarafından yapılabiliyordu. Şimdi 3’üncü sınıfa çıktık. 3’üncü sınıfın yanı sıra 2’nci sınıf güvenlik ekipmanı olarak tabir edilen işleri de hızlı şekilde yaparak, teknik kabiliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Burada edindiğimiz deneyim bize çok daha büyük kapıları açacaktır. Sektörde lider olan küresel şirketlerle çalışmalarımızı genişleterek, daha kapsamlı, uzun soluklu projelerde rol oynamayı amaçlıyoruz. Akkuyu NGS Projesi’nde çalışmamız ve nükleer enerji santrali ekipmanlarını tanıyor olmamız sayesinde,yurt dışından pek çok firmayla temasa geçme şansı yakaladık. Bu projede yer aldığımızı duyan firmalar,tesislerimizi gezerek, görerek önemli işlerin bizim fabrikalarımızda yapılabileceğine kanaat getiriyor ve bu da önümüzü açıyor. Tüm bu artılarıyla Akkuyu NGS’nin hem Türk sanayicisi için hem de Türkiye’nin enerji geleceği açısından çok büyük bir adım olduğuna inanıyorum. Ülkemizi enerjide bir üst lige çıkaracak bu projede yer almak bizim için de büyük bir gurur kaynağı.”
Yerlileştirme sürecine büyük önem veriliyor
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, 2500’den fazla araç ve iş makinesinin görev yaptığı, yüzde 80’iTürklerden oluşan 25 binden fazla kişinin ter döktüğü dev bir inşaat sahası konumunda. Sadece bulunduğu bölgede değil, tüm Türkiye çapında büyük bir istihdam kapısı haline gelen Akkuyu NGS’ye, Türk sanayicilerinin gösterdiği ilgi her geçen gün artıyor. Yerlileştirme sürecini daha çok destekleyebilmek adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, AKKUYU NÜKLEER A.Ş, TITAN2 IC IÇTAŞ ortak girişimi ve Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) oluşan ortak bir çalışma grubu da bulunuyor.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ayrıca, Rosatom ile birlikte Türkiye'deki potansiyel tedarikçi firmaların temsilcilerine sık sık seminerler düzenliyor. Bu seminerlerde, Akkuyu NGS Projesi’ndeki işleyiş Türk firmalarına aktarılırken, B2B görüşmeleriyle de projeye dâhil olmak isteyen firmalara gerekli bilgiler veriliyor.
Projedeki güvenlik binaları için gereken mekanik testleri uygulayan ve yapı güvenliği konusunda hizmet veren Eksen Belgelendirme Teknik Hizmetler Ltd. Şti. de bu kapsamda projede kendisine yer bulan firmalardan biri. İlk kez bir nükleer santral projesinde yer alan firma, kazandığı deneyimle, Rosatom’un Türkiye dışındaki projelerinde de yer almak istiyor. Akkuyu NGS sahasında bir belgelendirme laboratuvarı ile hizmet veren şirketin Teknik Müdürü Onur Boysan, Akkuyu Projesi’nde, Avrupa normlarına göre yaptıkları testlerle kazandıkları deneyimi, Rosatom’un, Mısır’da inşa ettiği El Dabaa NGS’de de sürdürmeye hazırlandıklarını belirtti. Boysan, “Türkiye için hayati önem taşıyan bu projeyle biz de ilk kez bir nükleer santral inşasında yer almış olduk. Akkuyu NGS Projesi’nin, Türk şirketlere kazandırdığı deneyimin çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye için ilk olan bu projede yer almak bizim için de tarihe önemli bir not düşmek anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.